Bingo Bingo

Jag har blivit tillfrågad ifall jag inte kan skriva lite om bingo. Jag tror inte att det är så många som vet att jag faktiskt har jobbat i en bingohall i bra många år. Just nu hittar jag bara en endaste bild ifrån hallen, som jag jobbade i.



Det som händer här sker på grund av att 'min' hall varje år brukade delta i Pridefestivalen. En av anledningarna är att vi, som hall, ansåg att det var viktigt att stödja arbetet mot fördomar av alla de slag.

Vad det gäller det här med att spela bingo, så tror jag att det finns rätt många fördomar kring vem bingospelaren egentligen är. Jag har mött den fördomen att det enbart är pensionärer och spelberoende som spelar bingo. Mina erfarenheter säger mig däremot att det finns en mängd olika sorters spelare. Visst finns pensionären, som spelar lite för den sociala bitens skull. Man går dit, träffar vänner, fikar och spelar för några tior. Och visst finns det spelberoende, men i varje hall finns det alltid möjlighet att få hjälp med vart man ska vända sig om man känner oro inför sitt spelande. Men en tendens är att det blir allt yngre och yngre människor som spelar, det är inte så tabu längre och ses inte som så töntigt längre. Och den köpstarkaste gruppen är kanske mellan 25-40 år, så det har ju sin förklaring. Och du måste vara 18 år för att få spela bingo.

När det kommer till själva spelandet så har vi, när jag jobbade, inte kunnat spela i den egna hallen eller tillhörande satellithallar, så det har inte blivit så överdrivet mycket bingospelande för min del. Det finns ju dock lite olika sorters varianter av spel. Till exempel Variantbingo, Storbingo, Automatbingo, Luckbingo. Variantbingo är främst klassiska bingobrickor med nummer 1-75 på och de brukar kosta mellan 5-50 kronor och din insats avgör din vinst. Storbingo är en variant där du binder upp dig för en längre stund, ett par timmar eller så och då köper man block med nummer 1-90, dessa nummer saknar då gubbar och det är fem nummer på varje rad, men nio kolumner, så alla kolumner har inte siffror. Automatbingo är, eller iallafall var när jag jobbade, ett system med automater där du betalade genom att fylla på ett kort, ungefär som ett telefonkort. På automaterna spelades variantbingo. Fördelen för spelaren är att du kan ställa in så att automaten kryssar i siffrorna som går och det enda du behöver göra är att tala om när du har bingo. Detta innebär ju att man kan köpa bra många fler brickor än man skulle hinna med om man var tvungen att rita i alla nummer själv. Luckbingo kallas nog även automatbingo ibland, men det fungerar helt enkelt så att alla brickor är fasta, hmm, hur ska jag förklara, det är olika sittplatser och varje sittplats har x antal skärmar med siffror på, som agerar bingobrickor. Du väljer en plats och när du har en siffra av dem som ropas upp, så drar du för som en lucka framför där den visas på skärmen.

Vad det gäller bingoutrop. Det finns ju lite olika varianter på hur man ropar nummer. På mitt jobb ropade vi gubbarna Bertil-Ivar-Niklas-Gustav-Oscar, där Bertil var nummer 1-15 Ivar 16-30 och så vidare. Standard skämtet var ju "Varför ropar du bara gubbar, kan du inte ropa lite kvinnor också?"

Det var lite om det och kanske återkommer jag med lite fler historier om jobbet eller från de gånger jag själv spelat bingo.

Puss och kram




Kommentarer
Maria Byström

Å, vilket toppjobb. Jag vill också jobba som bingo-utropare :-)

2009-11-13 @ 14:29:41
URL: http://tinnitussans.blogspot.com
Annika

Nämen, det var en nyhet!!

COOLT!!

Och då har du allatså en sådan där speciell bingoröst...

Ännu coolare!

:-)

2009-11-16 @ 13:51:53
URL: http://kankaglenreston.blogspot.com
leopardia

Maria: haha, toppjobb och toppjobb går väl kanske att diskutera, men ja, lite roligt var det...



annika: haha, jo, jag har en bingoröst, dock kanske en irriterande sådan, för jä**ars vilket gnäll det kunde vara på utroparna.

2009-11-18 @ 07:50:25


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0