men det är ju beppe wolgers

Hos Tilde är Pippis pappa 'bara' kung på en söderhavsö. För att säga att han är negerkung på Kurrekurreduttön, känns fel. Jag vet inte, är det viktigt att uppfostra barn till att agera politiskt korrekt, eller är det viktigare att uppfostra dem till att ha sunda värderingar kring ordet neger? Jag vet inte, själv har jag lärt mig att neger syftar på och kommer ifrån ordet för svart, och jag vet att jag kanske är ute på hal is genom att hävda att ordet för mig absolut saknar rasistisk klang - jag är vit och drabbas på så sätt inte av det. Men jag läste förut att ordet nigger, skulle förbjudas i New York. Jag bor inte i New York, men jag gissar att ordet nigger till största delen används av de färgade själva, som en slags återerövring av ordet. Det är så det brukar fungera med skällsord som saknar grund. Vilket gör att förbudet då bara förtrycker de redan förtryckta. Och att censurera Pippi leder till ett tåtassande som i sin tur leder till att folk blir kränkta av helt orimliga ting. Jag tycker att ärlighet ska värderas högre och att barn ska ges kunskap istället för censur.

puss och kram på er!

Andra bloggar om: , ,


Kommentarer
Alexandra

håller med dig. Men va jag minns så tänkte man liksom inte på "neger" med pippis pappa. Det va mest bara ett roligt ord "negerkung"... Jag reflekterade mer över kung, än "neger" i ordet. :P Men sant, varför cencurera när man kan lära barn innehållet av ord istället!

2008-02-23 @ 16:50:13
URL: http://triquetra.blogg.se
Alexandra

åhh. ja jag förstår dig. Men fan ta plugg alltså. Det är alltid i vägen :(

2008-02-23 @ 17:19:38
URL: http://triquetra.blogg.se
Jelda

då är du med och tävlar! :D

2008-02-23 @ 17:57:08
URL: http://jeldaa.blogg.se
Jelda

gullig du är som förklarar.. Jag får det ofta känner jag, och så håller det i sig länge.. Annars har jag också läst om att det är vanligt :D kanske borde kolla upp de bara för att slippa oroa mig :)

2008-02-23 @ 18:04:03
URL: http://jeldaa.blogg.se
Magnus

Precis, den ev negativa klang ordet har fått kommer ju av att man har försökt sopa rasismen under mattan istället för att bekämpa den. Detta är ett modernt påfund som bara skadar. Självklart är vare sig Astrid Lindgren, Martin Luther King Jr eller Michael Manley rasister.

Tack för det viktiga påpekandet att vi bör uppfostra våra barn till att få sunda värderingar. Så borde det ha stått i krönikan.

Jag blev beklämd av den och trodde först en ytterst kort stund att Tilde de Paula ville nervärdera svarta. Sedan förstod jag vad hon menade och blev lika beklämd av det.

2008-02-23 @ 18:47:06
Sissi

Kopte precis Pippi pa Engelska i England. Har ar Pippi's pappa "Canibal King". Negerkung later inte fullt sa brutalt nar man jamfor...

2008-02-23 @ 18:59:28
leopardia

magnus: ja, jag tycker att tilde verkar vara klok, så jag blev lite förvånad över hennes krönika, och jag håller ju med dig, som håller med mig ;)

sissi: ja, jag läste att de i frankrike oxå kallade honom för kung över kanibalerna, eller nåt ditåt. och att det var i syfte att inte vara rasistiska då... men det är ju en barnbok, så det blir lite knepigt...

2008-02-23 @ 20:00:14
Magnus

Ang Frankrike: Japp, inte bara något ditåt utan exakt "roi des cannibales".

2008-02-23 @ 21:48:26
Anonym

neger är rasistikt.......

2008-02-24 @ 13:16:51
leopardia

anonym: du får gärna utveckla lite mer.

2008-02-24 @ 13:23:18
Markus Dice

Jag tror inte att de är många som anser att alla som använder ordet är rasister men dock skulle man nog kunna anse dem som väldigt okunniga. De flesta vet att ordet i bästa fall är tvetydigt och i sämsta fall väldigt kränkande, många svarta tar illa vid sig. Detta borde räcka som anledningen att sluta använda ordet.

Ordet neger härstammar från spanska, portugisiska negro. Men började användas i germanska språket under slavhandeln. Men det svenska ordet neger betyder inte svart som i färgen svart utan är endast en benämning på människor med som har genetiska rötter som från södra Afrika. Ordet började användas som benämning på svarta i en tid då de ansågs underlägsna. Ordet har alltså redan från början en negativ laddning, det är säkert svår att upptäcka för folk som inte är svarta, men likväl är ordet inte neutralt. Anledningen till att spanskans och portugisiskans negro inte anses vara rasistiskt är för att ordet även används för att beskriva färgen svart.

Jag anser knappast att man ska samla in gamla Pippi Långstrump böcker och bränna dem=) Men däremot bör man i nyutgåvor bytta ordet negerkung till något annat.

När det gäller ordet nigger så använder en del svarta i USA ordet nigga och niggaz men man får nog inte glömma bort att ordet nuförtiden används av urbana fattiga innerstads kids och rappare. Det lär knappast vara så att medel och överklassen av svarta använder ordet. Men ett förbud är nog ingen bra idé.

2008-03-11 @ 21:16:36
leopardia

markus: naturligtvis ska man respektera att folk kan ta illa upp, men för min del anser jag att det är lika viktigt att istället försöka neutralisera ord, så som tex neger. Slavhandeln var då och naturligvis lever alla vita med en slags arvssynd och historien ska inte glömmas eller förnekas, däremot tycker jag att den färgade delen av befolkningen ska slippa leva med denna känsla av förtryck idag, därför anser jag att ordet neger ska behandlas på det sätt det gör idag.

Angående Pippi, så mja, jag kan tycka att Pippi har sina rasistiska värderingar, men inte pga ordet och ordet tar inte bort det - utan snarare att den vite mannen(pappan) var så stark att han därför blev kung - om man drar paralleller till kolonialiseringen. Däremot tycker jag att det då är viktigare att man istället accepterar historien och inser att det som är gjort inte går att förändra hur politiskt korrekt man än är idag, genom att kalla pippis pappa för söderhavsökung, däremot genom att neutralisera och acceptera ord så går det inte att använda dem i kränkande syfte.

ungefär, var väl mer min tanke. att ärlighet istället för tåtassande, för politisk korrekthet kan ibland bli ännu mer rasistiskt, i sitt förnekande...

2008-03-12 @ 13:37:43


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0